27.08.2018

Praca w restauracji albo pubie w Holandii nie zawsze spełnia oczekiwania pracowników

Jak wygląda praca kelnera w Holandii? Czy może on liczyć na wypracowanie drugiej pensji z napiwków? Może to być trudne…

Jedną z najbardziej obleganych branży, jeżeli chodzi o prace sezonowe, jest branża usługowa. Najwięcej ofert pracy pojawia się na stanowisko pomocy kuchennej oraz kelnera. Pomimo tego, że nie jest to wcale lekka i zawsze przyjemna praca, kandydatów nie brakuje. Liczą oni głównie na spore zarobki, możliwość przepracowania dużej liczby godzin i napiwki.

Osoby podejmujące pracę jako kelner lub kelnerka w Holandii mogą się jednak niemile zaskoczyć. Holendrzy słyną z tego, że raczej nie zostawiają napiwków, ponieważ wychodzą z założenia, że w restauracjach koszt podania potraw jest już doliczony do cen posiłków, czy napojów. Pomimo tego wiele osób nadal decyduje się na zatrudnienie na stanowisku kelnera, czy kelnerki, ponieważ wysokie zarobki rekompensują brak napiwków, a poza tym w większym miastach przebywaj dużo osób z zagranicy, którzy mają odmienne niż Holendrzy podejście do zostawiania napiwków. Najbardziej opłaca się to osobom starszym, którzy przekroczyli już próg najniższej stawki krajowej.