Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Zasiłek dla bezrobotnych w UK, a powrót do Polski
Zasiłek dla bezrobotnych w UK, a powrót do Polski

Wielu z Państwa przebywa w Wielkiej Brytanii lub planuje wyjazd tam. Jest to bowiem kraj, w którym Polacy chętnie podejmują pracę. Co jednak w wypadku braku możliwości pracy i przejścia na zasiłek dla bezrobotnych. Czy można go później przetransferować do Polski? Wyjaśniamy.


Zasiłki w Wielkiej Brytanii dotyczące bezrobocia są dwa:

  • Oparty na składkach ubezpieczeniowych contribution-based Jobseeker's Allowance, dla osób, które przed zakończeniem pracy przynajmniej przez 2 lata podatkowe odprowadzały składki na ubezpieczenie społeczne;
  • Oparty na dochodach income-based Jobseeker's Allowance.

Uprawnione do zasiłku bezrobotnego w Wielkiej Brytanii są osoby żyjące w Wielkiej Brytanii w wieku powyżej 16 lat oraz poniżej wieku emerytalnego, które:

  • nie wykonują pracy, lub nie przekracza ona 16 godzin na tydzień,
  • chciałyby podjąć pracę i podejmują działania w celu zdobycia jej, jednak jest to dla niech problematyczne,
  • są zdolne do podjęcia pracy,
  • nie studiują w pełnym wymiarze.

Możliwość transferu zasiłku dla bezrobotnych w Wielkiej Brytanii zależności jego rodzaju. Jeżeli pobierany jest zasiłek income-based allowance, można dokonać jego transferu do krajów znajdujących się w Unii Europejskiej oraz Szwjcarii i może być on tam wypłacany jeszcze przez 3 miesiące.

Aby otrzymywać zasiłek w innym kraju:

  • przed wyjazdem trzeba być nadal osobą do niego uprawnioną,
  • poszukiwać aktywnie pracy do końca pobytu w Wielkiej Brytanii,
  • trzeba zarejestrować się jako osoba szukająca pracy najpóźniej na miesiąc przed planowaną datą powrotu,
  • należy ubiegać się o dokument pDU1, który potwierdzi okresy zatrudnienia oraz ubezpieczenia i pozwoli na przyznanie zasiłku w innym kraju,
  • należy ubiegać się o dokument pDU2, który pozwoli na przetransferowanie zasiłku,
  • po przyjeździe do innego kraju należy zarejestrować się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna,
  • następnie należy wypełnić wniosek o udzielenie zasiłku z tytułu bezrobocia po pracy za granicą oraz złożyć dokument pDU1, a w wypadku jego braku przedstawić dokumenty potwierdzające zatrudnienie za granicą.

Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Nie odkładaj swojego rozliczenia!

Odbierz swój zwrot podatku, uzyskaj zasiłek i zwrot ubezpieczenia!

Nie zastanawiaj się dłużej i dokończ formularz!