Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Kuchnia holenderska
Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska nie jest zbyt popularna, ponieważ nie zawiera wielu oryginalnych przepisów, a Holendrzy są raczej zachowawczy, jeżeli chodzi o posiłki.

Raport RIVM (holenderskiego instytutu zdrowia publicznego) wykazuje, że Holendrzy w dużej skali chorują na otyłość i jedzą za mało owoców i warzyw. Brak rozwiniętej kuchni prowadzi do gotowania w sposób monotonny i niezdrowy.

Dobrą wiadomością jest to, że na fali mody na zdrowy tryb życia mieszkańcy Niderlandów powoli zmieniają swoje nawyki związane z piciem słodkich gazowanych napojów i jedzeniem słodkich przekąsek. Ostatnio coraz częściej w jadłospisie holendrów pojawiają się owoce i warzywa.

Z uwagi na kolonialną historię w holenderskiej kuchni można się tu zetknąć z potrawami z różnych zakątków świata, najczęściej z indonezyjskimi, jednak trudniej wymienić oryginalne dania kuchni niderlandzkiej. Typowym śniadaniem jest dla Holendra to chleb z czekoladową posypką lub chleb z serem. Na lunch jedzą to samo lub owoce, ponieważ obiad spożywają dopiero o godzinie 18. Przeciętny obiad to ziemniaki w różnej postaci, mięso oraz warzywa. Za popularne można uznać takie dania jak: Poffertjes – malutkie puszyste naleśniki podawane z kremowym masłem, Bitterballen – smażone kulki z mięsem, masłem, mąką i przyprawami w panierce, Patatje oorlog – grubo krojone frytki z majonezem, cebulą oraz oryginalnym sosem z orzeszków ziemnych, czy Kip sate – smażony z gęstym sosem kawałek piersi z kurczaka.

Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Nie odkładaj swojego rozliczenia!

Odbierz swój zwrot podatku, uzyskaj zasiłek i zwrot ubezpieczenia!

Nie zastanawiaj się dłużej i dokończ formularz!