Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Praca dla mistrza patelni!

Pasja do gotowania może być przepustką do atrakcyjnych zarobków. Zwłaszcza dla doświadczonych kucharzy, którzy znają języki obce. Ofert z zagranicznych rynków pracy nie brakuje, również z renomowanych lokali gastronomicznych.

 

– Na północy Norwegii dominuje kuchnia, której podstawowymi składnikami są owoce morza lub lokalnie pozyskiwane mięsa: jagnięcina, baranina, renifery czy ryby. Częstym posiłkiem jest również lokalna potrawa bacalao, której głównym składnikiem jest suszony dorsz, zwany klippfisk – opisuje Frank Vegar Esperø z Jobbvikar AS. Jednak zapotrzebowanie na kucharzy jest nie tylko w tym kraju. Po kandydatów zgłaszają się pracodawcy m.in. z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Austrii, Francji, Hiszpanii czy Cypru. W tym gronie nie brakuje też rozpoznawalnych restauratorów. Standardowo ich nazwiska nie są ujawniane na początku rekrutacji, dopiero z czasem odkrywane są karty. Część miejsc pracy jest do obsadzenia w hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych. Zarabiać można też w kantynach pracowniczych, popularnych sieciach fast foodu, domach opieki, na stacjach benzynowych, podczas obsługi różnych wydarzeń (np. sportowych), a także na statkach pasażerskich.

 

Szerokie menu

Pytania o przyrządzanie wskazanych potraw czy przygotowanie menu według wskazanych wytycznych to częste elementy spotkań rekrutacyjnych z kucharzami. Zdarza się, że aplikujący musi przesłać filmik przedstawiający jego umiejętności kulinarne. Część dostarcza zdjęcia czy prezentacje swoich popisowych dań. Przeważnie są to fotografie tych osób w strojach firmowych, aby uwiarygodnić przebieg dotychczasowej kariery zawodowej. – Kandydaci podlegają szczegółowej weryfikacji w pierwszej kolejności poprzez kontakt z byłymi pracodawcami. Ich umiejętności praktyczne mogą zaś być weryfikowane za granicą w trakcie dnia próbnego. Wielu pracodawców, decydując się na podjęcie współpracy z daną osobą, pokrywa koszty przejazdu w celu zorganizowania takiego sprawdzianu – mówi Rafał Olejarczyk z agencji pośrednictwa pracy Picart International.

Chętni muszą się też nastawić na rozmowę w języku obcym. Standardowo trzeba się nim posługiwać w stopniu komunikatywnym. – Rekruterzy sprawdzają m.in. zasób słownictwa branżowego. Znajomość języka obcego jest konieczna do zarządzania personelem. Ponadto przydaje się, kiedy trzeba dokonać zamówienia artykułów potrzebnych do kuchni – opisuje Magdalena Biskup z agencji pracy tymczasowej Sempre.

 

Kuchenna przeszłość

– Kandydaci ubiegający się o stanowisko kucharza w Norwegii muszą się pochwalić wykształceniem gastronomicznym oraz co najmniej trzy- lub pięcioletnim doświadczeniem zawodowym zdobytym w hotelach lub restauracjach. Weryfikowane są kursy, świadectwa pracy, referencje oraz opinia, jaką kandydaci pozostawili po sobie w ostatnich miejscach pracy – mówi Łukasz Świerad z Jobbvikar AS. Podobnie sytuacja wygląda przy naborze w innych państwach. Nie zawsze trzeba mieć dyplom ze szkoły gastronomicznej, ale należy się nastawić na zdobywanie wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Część pracodawców oczekuje doświadczenia w konkretnej kuchni, np. azjatyckiej, włoskiej, francuskiej czy śródziemnomorskiej.

 

Gotuj się do pracy

Standardowa dniówka kucharza zależy m.in. od kraju i miejsca pracy. Również od pory roku, widoczne to jest zwłaszcza w przypadku restauracji lub hoteli położonych w kurortach. – Inaczej wygląda sytuacja w wysokim sezonie, inaczej natomiast poza sezonem. Rytm pracy i przerw w restauracji hotelowej jest wyznaczany przez posiłki serwowane w ciągu dnia. Obowiązki można wykonywać z przerwami od godzin porannych do wieczora, ewentualnie w systemie zmianowym – mówi rekruterka, Dorota Garstka. Dodaje, że najbardziej intensywny dzień pracy mają kucharze na rzecznych statkach wycieczkowych. Dla nich typowy harmonogram obejmuje siedem dni pracy w tygodniu.

 

Przykładowe wynagrodzenia

Stanowisko

Miejsce pracy

Wynagrodzenie

Kucharz (dom gościnny)

Niemcy

od 10 euro brutto/godz.

Kucharz (hotel)

Niemcy

od 8,84 euro brutto/godz.

Kucharz (hotel)

Niemcy

10–12 euro brutto/godz.

Kucharz (restauracja w hotelu, sezon)

Hiszpania

od 707,6 euro brutto miesięcznie

Kucharz (różne lokalizacje)

Norwegia

min. 165,4 koron brutto/godz.

 

Marcin Gazda, autor miesięcznika Praca za granicą i serwisu www.pracazagranica.pro

Zamów ofertę Bez zobowiązań

Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie w Ciągu 24h!

Nie odkładaj swojego rozliczenia!

Odbierz swój zwrot podatku, uzyskaj zasiłek i zwrot ubezpieczenia!

Nie zastanawiaj się dłużej i dokończ formularz!