02.02.2016
NORWEGIA | Czas na suszenie dorsza.

Trwa sezon przy połowach ryb na Lofotach. Polacy zatrudnieni w tamtejszych przetwórniach zajmują się m.in. patroszeniem ryb i próżniowym pakowaniem filetów. Na przełomie stycznia i lutego rozpoczną prace przy suszeniu dorsza, przy których znajdzie zatrudnienie wielu naszych rodaków.


           Ryby suszone są na specjalnie przygotowanych „wieszakach”. W wyniku tego procesu powstaje charakterystyczna norweska przekąska – tørrfisk, czyli ryba suszona na wolnym powietrzu, bez dodatku soli.

 

          Największe zapotrzebowanie na pracowników w tym regionie występuje w czasie głównego sezonu połowów, czyli od stycznia do kwietnia. Wśród zatrudnionych największą grupę stanowią imigranci z Europy Wschodniej, głównie Polacy i Litwini. Czołowym przetwórcą ryb na Lofotach są zakłady koncernu Aker Seafood. Produkowane są tam mrożone filety oraz polędwiczki z dorsza, plamiaka i czarniaka.


Sibi

http://pracainauka.pl/aktualnosci/czas-na-suszenie-dorsza

Nie odkładaj swojego rozliczenia!

Odbierz swój zwrot podatku, uzyskaj zasiłek i zwrot ubezpieczenia!

Nie zastanawiaj się dłużej i dokończ formularz!